ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

ΤΗΡΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ-Φ.Π.Α

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ      ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ

  • ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
  • ΑΝΕΡΓΟΥΣ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK:     

 για άμεση ενημέρωση

 

Ποιές αλλαγές αναμένονται για το 2018;

Καταχώρηση 2018/01/04

 


-ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σε φόρους και τέλη στα ακίνητα όπως μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες και να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην κτηματαγορά εξαιτίας των πλασματικών φορολογικών τιμών στα ακίνητα. Από τις αναπροσαρμογές εκτιμάται ότι έρχονται μειώσεις στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, ενώ θα υπάρξουν μικρές αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης των μεσαίων περιοχών σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

-ΕΝΦΙΑ


Νωρίτερα θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για το 2018 και η πληρωμή θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύουν από το Μάρτιο, θα επηρεάσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων τον Ιούλιο αντί για το τέλος Αυγούστου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

από 1.1.2018 καταργείται η μείωση του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες (εκτός και αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό, όπως ίσχυε το 2017)

 

Από 1.1.2018 καταργούνται οι διατάξεις του Κ.Φ.Ε.:

μείωση κατά 1,5% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται στα εισοδήματα

από μισθωτή εργασία, συντάξεις και λοιπά

 Μεταξύ άλλων προβλέπεται νέα αύξηση των εισφορών (έναν χρόνο μετά το νόμο Κατρούγκαλου), και αλλαγές στα συνδικαλιστικά προνόμια και τις απεργίες.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Από το 2018, οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων μη μισθωτών, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που -όπως εκτιμάται- θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, θα φθάσουν έως και το 38%. Συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σε συνδυασμό με την καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) θα γίνει τον Φεβρουάριο όταν ο ΕΦΚΑ αναρτήσει τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2018.

Ειδικά, για το έτος 2018, η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του  φορολογητέου αποτελέσματος.

 

 ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)

Από το 2018 χάνουν τους μειωμένους συντελεστές 27 ακριτικά νησιά του Αιγαίου αλλά σε αντιστάθμισμα θα δοθεί στους κατοίκους τους με χαμηλά εισοδήματα ειδικό επίδομα, μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους ενώ έρχεται και αύξηση του ορίου τζίρου για την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Ειδικότερα:

-από το 2018 καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του ΦΠΑ σε 27 ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για τα νησιά Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αλίμια, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κιναρος, Λεβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νιμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σαρια, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος. Στους κατοίκους των νησιών αυτών, ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ θα δοθεί ειδικό επίδομα, στα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται από 5% (φάρμακα, τύπος) σε 6%, από 9% (νωπά τρόφιμα, διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα) σε 13% και από 17% (όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες και προϊόντα) σε 24%.

-διατηρούνται για ένα εξάμηνο ακόμη, δηλαδή έως 30 Ιουνίου, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για τα νησιά Χίο, Κω, Λέσβο, Λέρο και Σάμο. 

-Θεσπίζεται ενιαίο ποσό 0,50 ευρώ ως φόρος διαμονής (που προβλέπεται ανά ημέρα και δωμάτιο/διαμέρισμα από 1.1.2018) για όλα τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα (αντί της επιβολής ποσού 0,25 - 0,50

και 1,00 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία κλειδιών που θα ίσχυε)

 

-μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από 24% σε 13% οι υπηρεσίες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι οίκοι ευγηρίας και οι μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να γίνει από το 2018..

-εντός του 2018 ή το αργότερο το 2019 αναμένεται να αυξηθεί το όριο ακαθάριστων εσόδων για την προαιρετική απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Σήμερα το όριο για την απαλλαγή από τον φόρο είναι 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί ακόμη και στα 25.000 ευρώ. Με την αύξηση του ορίου πρόκειται να απαλλαγούν από τον φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την απαλλαγή οι φορολογούμενοι δεν εισπράττουν και δεν αποδίδουν ΦΠΑ αλλά εξακολουθούν να τον καταβάλλουν στους προμηθευτές τους. Η αύξηση του ορίου της απαλλαγής προωθείται προκειμένου να ελαφρυνθεί η φορολογική διοίκηση από το διοικητικό βάρος της παρακολούθησης και του ελέγχου χιλιάδων μικρομεσαίων με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.

 

ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ:

Αναστέλλεται και για το 2018 (είχε ήδη ανασταλεί έως 31.12.2017) η ισχύς του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σχετικά με το φόρο της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στη Βουλή.

  

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Αντικαθίσταται το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων με διαδικασία κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών η οποία δεν συνεπάγεται εκ των προτέρων έγκριση. Το σύστημα κοινοποίησης θα πρέπει να διαχειρίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ASE), το οποίο θα αναθεωρηθεί με όρους σύνθεσης με ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ του κράτους, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνει τη νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση απεργίας.  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα κατατεθούν εκ νέου τροπολογίες σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ: Δημιουργείται ψηφιακό μητρώο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ επανεξετάζεται ο κατάλογος των δικαιολογημένων λόγων καταγγελίας της σύμβασης των εργαζομένων που προστατεύονται ως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση). Επίσης αλλάζει το σύστημα παροχών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση).

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: Επανεξέταση της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας τον Ιανουάριο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν την δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών. 

Ορίζεται μέχρι 20-8-2018 (ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ), η χρονική διάρκεια αναστολής διατάξεων σχετικά με τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης ως προς το είδος εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της επεκτασιμότητας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων από τον Μάρτιο, ώστε να κρίνεται αν κάθε σύμβαση θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διαδικασία

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

44. Τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις ν.43 89/2016 σχετικά με τις δημοπρασίες πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση καθώς και θέματα σχετικά με τη Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. (Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε.). Ειδικότερα:

 

α. Προσδιορίζεται το μερίδιο της Δ.Ε.Η. Α.Ε., από το 2016 έως και το 2019, με βάση με τα προβλεπόμενα (άρθρο 135 παρ. 2, ν.4389/2016) ετήσια ποσοστά απομείωσης του μεριδίου αυτής στη λιανική αγορά του διασυνδεδεμένου συστήματος.

β. Αυξάνεται η ετήσια ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας προς δημοπράτηση, η οποία πρέπει να ισούται κατ’ έτος με τα ποσοστά επί του συνολικού όγκου της ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεδεμένου συστήματος

του προηγούμενου έτους, ως ακολούθως:

Για το έτος 2018: αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες (19% αντί 13%).

 ΕΦΚΑ: Οι αρχές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα του ΕΦΚΑ να αποκτήσει αυτόματο ηλεκτρονικό αρχείο με το ιστορικό όλων των συνταξιούχων. Θα πρέπει να είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ.

Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.

Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα

Εργατικά ατυχήματα: Νέες παρεμβάσεις σχεδιάζονται στις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ:

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης για το 2018, με επιπλέον 315 εκατομμύρια αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, περίπου 260εκ., που σημαίνει ότι περισσότερες από 650.000 οικογένειες θα δούνε ως και διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος που λαμβάνουν και ιδίως οι οικογένειες χαμηλότερων στρωμάτων.

Έτσι, για το 2018, έρχονται αλλαγές στο ύψος των επιδομάτων αλλά και στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Μετά την ολοκλήρωση του οργανογράμματος, σύμφωνα με το οποίο ο παλιός ΟΓΑ θα μετονομαστεί σε ΟΠΕΚΑ, το προεδρικό διάταγμα, όσον αφορά στη λειτουργία του και τις τεχνικές παρεμβάσεις της ΗΔΙΚΑ, πλέον, από το 2018 και έπειτα αλλάζει η «γραμμή» απονομής όλων των προνοιακών παροχών που στόχος είναι να δίνονται με διαφάνεια, με τον ίδιο τα τρόπο που δόθηκαν το ΚΕΑ και το Κοινωνικό Μέρισμα.

Ο νέος ΟΠΕΚΑ θα «απορροφήσει» οικογενειακά επιδόματα, αναπηρικά επιδόματα, ΚΕΑ, ειδικό επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών, επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων, το επίδομα για πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες κ.α. ενώ θα «τρέχει» και μια σειρά κοινωνικών παροχών – προγραμμάτων.

Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στόχος το 2018, είναι η διεύρυνσή του.

Σε όλη τη χώρα, οι σημερινοί δικαιούχοι είναι 626.338, με πρόβλεψη για 700.000 και συνολική δαπάνη ύψους 760 εκατομμυρίων. Μαζί με την άμεση οικονομική στήριξη, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ να διασυνδέονται με προγράμματα και υπηρεσίες: Δηλαδή χαμηλά τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απευθείας σύνδεση με τις παροχές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε είδος (πρόγραμμα ΤΕΒΑ). Όμως σκέψεις υπάρχουν και για την «αποτελεσματικότητα» του ΚΕΑ, καθώς όπως λένε στο υπουργείο είναι μεν ένα πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας αλλά και ως δίχτυ εγκλωβισμού στη φτώχεια. Για το λόγο μελετάται ο τρόπος, ένα ποσοστό ανέργων-δικαιούχων του ΚΕΑ να βρίσκει τη δυνατότητα να εντάσσεται στην αγορά εργασίας.

 

ΑΝΑΠΗΡΟΙ:

Εν τω μεταξύ, από το Φεβρουάριο του 2018, θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας, που θα δώσει τέλος στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τα άτομα με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος η διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε ΑμεΑ θα πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΕΚΑ και των ΚΕ.Π.Α.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας υπό την οριζόμενη, κατά περίπτωση, διαδικασία, να προσδιορίζει με απόφασή του, κατά βάση, τα εξής: τα οικονομικά όρια, τους στόχους και τα μέσα ελέγχου για την συνταγογράφηση ιατρών, ανάλογα με την ειδικότητά τους και τα αναφερόμενα ειδικότερα κριτήρια,τους ελάχιστους ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με τον αναφερόμενο γενικό στόχο (60% ανά τχ θεραπευτική κατηγορία έως τον Μάρτιο του 2018), υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις,τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, βάσει των οποίων αποζημιώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, υπό τα  αναφερόμενα κριτήρια, καθώς και το μέγιστο όριο παράκαμψής τους σε μηνιαία βάση.

 

Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που προσδιορίζονται με τις ανωτέρω αποφάσεις, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων και προστίμων, ύψους από 2.000 έως και 5.000 ευρώ υπό τις οριζόμενες, κατά περίπτωση, προϋποθέσεις (σήμερα, το ύψος των προστίμων αυτών, μόνο για την περίπτωση της υπέρβασης του ορίου συνταγογράφησης από ιατρούς, ανέρχεται σε 500 έως 5.000 ευρώ).

Απαριθμούνται τα κριτήρια για την αξιολόγηση της συνταγογράφησης ιατρών σε μηνιαία βάση, ορίζεται η διαδικασία για τον έλεγχο εκτέλεσης της συνταγογράφησης από ιατρούς και φαρμακεία καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, σε περίπτωση υπέρβασης του αναφερόμενου ορίου (10%) σε ένα από τα ανωτέρω κριτήρια κ.λπ.

 

Ως προς το Δημόσιο, εισοδηματικές απώλειες σημαντικού ύψους αναμένεται να υποστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 πάνω από 300.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και τουλάχιστον άλλοι 100.000 κρατικοί λειτουργοί που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 4472/2017 για τα νέα ειδικά μισθολόγια, αναδρομικά από την 1η-1-2017.

 

Οι 8 αλλαγές-σοκ από το 2018 σε όρια ηλικίας, εισφορές, συντάξεις στο Δημόσιο

 

Οκτώ αλλαγές-σοκ έρχονται στο Δημόσιο από το 2018, σε όρια ηλικίας, εισφορές και συντάξεις. Κλειδί για την έξοδο είναι η ηλικία των 58 ετών με 35ετία, οι νέες συντάξεις κρύβουν μειώσεις έως και 30%, ενώ για τις παλιές θα υπάρξει «ψαλίδι» έως 18% που θα φτάσει και το 25% λόγω κατάργησης οικογενειακών επιδομάτων που προβλέπει ο νόμος.

Με τις 8 ανατροπές στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων,

1. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για σύνταξη, για όσους έχουν 35ετία. Η αύξηση δεν είναι μόνον έξι μήνες αλλά μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. Γλιτώνουν όσοι αποχωρήσουν έως το τέλος του 2017, έχοντας συμπληρώσει 35ετία και ηλικία 58 ετών.

2. Προβλέπεται η έξοδος και πριν από τα 60 με 37ετία. Παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων, για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων προβλέπεται η θεμελίωση εξόδου στη σύνταξη στα 57,8 μήνες έως το τέλος του 2017 και στα 58,5 ετών το 2018. Το παράθυρο για έξοδο με 37ετία πριν από τα 60 παραμένει ανοιχτό έως και το 2020, με προϋπόθεση να έχουν οι υπάλληλοι τα 25 έτη ασφάλισης έως το 2010, είτε ασφαλίστηκαν πριν είτε μετά το 1983.

3. Ανεβαίνουν τα όρια ηλικίας για όσους βγαίνουν με λιγότερα από 35 έτη (π.χ. 30 ή 25). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γονείς ανηλίκων, οι υπάλληλοι (χωρίς ανήλικο) με 30-33 έτη το 2017, αλλά και δάσκαλοι – καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Οσοι κλείνουν φέτος ηλικίες από 52 έως 60 ετών θα αποχωρήσουν με τα νέα όρια που είναι μεταξύ 58,5 και 62,8 ετών για πλήρη σύνταξη. Για όσους κλείσουν το 2018 ηλικίες από 52 έως 60 ετών, θα πάρουν σύνταξη με νέα όρια που είναι από 60,2 έως 63,5 ετών.

4. Αυξάνεται το κόστος πλασματικών ετών από 1/1/2018. Ο λόγος είναι γιατί οι ασφαλισμένοι που αναγνωρίζουν πλασματικούς χρόνους πληρώνουν οι ίδιοι και την εισφορά εργοδότη και την εισφορά εργαζομένου. Το Δημόσιο καταβάλλει εργοδοτική εισφορά 3,3% για το 2017 και οι εργαζόμενοι 6,67%. Με αίτηση έως το τέλος του 2017 τα πλασματικά έτη στο Δημόσιο αναγνωρίζονται με εισφορά 10% (3,3%+6,67%=10%) από τις βασικές αποδοχές των υπαλλήλων. Από 1/1/2018 η εισφορά του Δημοσίου ανεβαίνει στο 6,67%, που σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν 13,34% (6,67%+6,67%=13,34%). Το 2029 ανεβαίνει κι άλλο η εισφορά στο 16,67% και από το 2020 η εξαγορά θα κοστίζει 20% των αποδοχών.

5.  Με τον επανυπολογισμό συντάξεων και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα χάσουν έως 18% από τη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα, ενώ επιπλέον καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Οι αλλαγές αυτές θα καταγραφούν μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά τους σημειώματα και θα εφαρμοστούν από την 1/1/2019 με περικοπές συντάξεων. Η μέση σύνταξη υπαλλήλων που αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με 35ετία σήμερα είναι 1.070 ευρώ καθαρά. Από 1/1/2019, η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 865 ευρώ.

6. Μειώνονται άνω του 20% οι νέες συντάξεις για όσους αποχωρήσουν από την υπηρεσία γιατί ο νέος τρόπος υπολογισμού έχει μικρότερους συντελεστές για το ποσό της τελικής σύνταξης. Προσωρινά, ωστόσο, για τα έτη 2016, 2017 και 2018, δεν επιβάλλεται το σύνολο της μείωσης στις νέες συντάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι η μείωση είναι άνω του 20%. Για παράδειγμα, υπάλληλος που αποχώρησε μετά τις 13/5/2016 και η σύνταξη βγαίνει 30% μικρότερη από αυτή που θα έπαιρνε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου θα του χαριστεί το ½ της μείωσης και αντί για 30% θα έχει μείωση 15%. Σε όσους αποχωρήσουν το 2017 και έχουν μείωση 30%, θα χαριστεί το 1/3 της μείωσης και η περικοπή θα είναι 20%. Με έξοδο το 2018 θα χαριστεί το ¼ της μείωσης και θα είναι 22,5%, ενώ από το 2019 όλοι θα έχουν το σύνολο της μείωσης, δηλαδή 30%. Το ποσοστό που τους χαρίζεται καταργείται (με το άρθρο 1 του ν. 4472/2017).

7. Βγαίνουν εκτός σύνταξης τα ποσά που παίρνουν επάνω στο βασικό μισθό ως προσωπική διαφορά, με τις παλιές αποδοχές, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, στελέχη του λιμενικού Σώματος, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές και δικαστές). Η αλλαγή αυτή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2017 και σημαίνει ότι δεν πρόλαβαν την έξοδο και αποχωρούν από εδώ και στο εξής, θα πάρουν ακόμη λιγότερα, γιατί η σύνταξη θα υπολογιστεί για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2017 και μετά, επί μικρότερου μισθού.

8. Αλλάζει το «πέναλτι» στις πρόωρες συντάξεις και όσοι συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη θα έχουν ποινή έως 30%. Μόνο που έτσι όπως προτείνεται η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η ποινή θα πιάνει και την εθνική αλλά και την ανταποδοτική, δηλαδή θα μπαίνει στο σύνολο της σύνταξης.

 Ποιοι προλαβαίνουν την έξοδο στα 58

Σύνταξη με όρια ηλικίας που ξεκινούν από τα 58 προβλέπουν οι διατάξεις για τα νέα όρια ηλικίας στο Δημόσιο. Βασική προϋπόθεση να έχουν 25 χρόνια εργασίας έως το 2012.

 

 Πηγές

http://www.aftodioikisi.gr/

http://www.hellenicparliament.gr/

http://newsone.gr/

http://www.eleftherostypos.gr/

 

 

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΦΙΛΟΛΑΟΥ 138, ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΑΘΗΝΑ,ΤΚ.11632

Τηλ.210-7563470

E-mail:  kostkavvadias@gmail.com