Έξι βήματα για να διευρύνετε τον κύκλο γνωριμιών σας είτε είστε άνεργος είτε επιχειρηματίας

 

Πολύ συχνά στο «νεκρό» χρόνο της ανεργίας ή κατά τη διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών μας σχεδίων ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα

«Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τον κύκλο γνωριμιών μας»  

είτε για την εύρεση εργασίας είτε για την ανάπτυξη της επιχείρησης-τη δημιουργία κύκλου-πηγής- «δεξαμενής» γνωριμιών.

Οι διασυνδέσεις είναι απαραίτητες σε κάθε δεδομένη στιγμή είτε αναφερόμαστε σε έναν άνεργο είτε σε έναν εργαζόμενο είτε σε έναν επιχειρηματία.

1ο ΒΗΜΑ: Σημειώνουμε σε ένα χαρτί τα τηλέφωνα, Email, social media  ατόμων που έχουμε γνωρίσει  κατά τη διάρκεια της ζωής μας και ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους ακόμα και αν έχουμε καιρό να μιλήσουμε χωρίς δισταγμό και ντροπή (άτομα σχολικού, πανεπιστημιακού, εργασιακού περιβάλλοντος, περιβάλλοντος δραστηριοτήτων, καθηγητές που μας γνωρίζουν, γείτονες..). Ξεκαθαρίζουμε το στόχο για τον οποίο ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, είτε αυτός είναι η δήλωση της εργασίας που ψάχνουμε, είτε η παρουσίαση του επαγγελματικού μας στόχου.

Αυτό το βήμα είναι από τα πιο σημαντικά βήματα δίοτι γνωρίζοντας το στόχο μας θα μεταφέρουν την πληροφορία που τους διοχετεύσαμε και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος γνωριμιών σε πρόσωπα που μας ξέρουν. Εδώ χρειάζεται κοινωνικότητα και θέλει δουλειά για παραμέρισμα της  ενδεχόμενης συστολής.

2ο ΒΗΜΑ: Ξεκαθαρίζουμε ποιος είναι ο στόχος μας και τον παρουσιάζουμε στο οικογενειακό-συγγενικό μας περιβάλλον. Προσπαθούμε να είμαστε συγκεκριμένοι στο τι παρουσιάζουμε. Ζητούμε την προώθηση του στόχου μας. (π.χ. Αναζητώ εργασία πρωινή οπουδήποτε- Αναζητώ part time εργασία…Αναζητώ την προώθηση επιχείρηση..)

3ο ΒΗΜΑ: Εγγραφόμαστε σε σελίδες και forum όπου συμμετέχουμε ενεργά στα groups ώστε εκφράζουμε τις σκέψεις και ερχόμαστε σε επαφή με άτομα με τις ίδιες αναζητήσεις. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό διότι με αυτόν τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν επιχειρηματικές καινοτομίες/σχέδια μεταξύ των ανέργων ή μπορούν να βοηθήσουν στην ανεύρεση εργασίας εφόσον ο στόχος-μήνυμα που περνάμε είναι συγκεκριμένο και ξεκάθαρο. (π.χ. Θέλω να δουλέυω πρωί ως υπάλληλος γραφείου-δύο παράμετροι –πρωί(χρόνος)- υπάλληλος γραφείου (ειδικότητα). Δεν με αφορά η απόσταση(χώρος).Παράλληλα ένας επιχειρηματίας ερχόμενος σε επαφή με άλλους επιχειρηματίες μπορεί να δημιουργήσει συνεργατικά σχήματα.

4ο ΒΗΜΑ: Συμμετέχουμε σε δραστηριοτητες που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ εφόσον είμαστε άνεργοι, είτε το επιμελητήριο ή ο Δήμος εφόσον είμαστε επιχειρηματίες. Η επαφή με τον εργασιακό σύμβουλο πρέπει να είναι τακτική, ενώ η επαφή  με δραστηριότητες κρίνεται απαραίτητη. Οι καλές σχέσεις γειτνίασης με άλλους επιχειρηματίες θα φέρουν ενδεχόμενους πελάτες και γνωριμίες.

5ο ΒΗΜΑ: Γνωρίζουμε εκτεταμένα τον ανταγωνισμό που επικρατεί. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε σε τι διαφέρουν οι υπόλοιποι άνεργοι ή επιχειρηματίες του είδους μας και αυτοβελτιωνόμαστε. Προσπαθούμε να μην επαναπαυόμαστε ακόμα και στη περίπτωση ύπαρξης κέρδους.

6ο ΒΗΜΑ: Προσπαθούμε να είμαστε ανοιχτοί και όχι κλειστοί στη γνωριμία με άλλους ανθρώπους. Η γνώση και η πληροφόρηση οδηγεί στην πρόοδο. Ανοίγουμε τους ορίζοντες μας και προχωρούμε.

Άρθρα που σας ενδιαφέρουν